• EMAIL DE CONTACTE: volemviureaflix@hotmail.es
  Comentaris anònims:
  Els comentaris anònims no es faran públics. Es prega respectar als autors dels comentaris.
 • Volem viure a flix

 • Categorías

 • Add to Technorati Favorites
 • Ebresfera logo_BE_M
 • BlogESfera Directorio de Blogs Hispanos - Agrega tu Blog
 • Archivos

 • Escribe tu dirección de correo electrónico para suscribirte a este blog, y recibir notificaciones de nuevos mensajes por correo.

  Únete a otros 4 seguidores

 • Per la Montse:

  Hay una fuerza motriz más poderosa que el vapor, la electricidad y la energía atómica: la voluntad. Albert Einstein
 • Anuncios

L’elecció divideix a la Ribera

Els partidaris i els detractors del magatzem nuclears estan més distanciats que mai després que es descartés Ascó per albergar la instal·lació

Divisió d’opinions. Com era d’esperar les reaccions entorn a la decisió del Consell de Ministres de construir el magatzem de residus nuclears a la localitat de Villar de Cañas (Conca) ha posat de manifest la fragmentació del territori entre els que s’emparaven en què l’MTC com una oportunitat per Ascó i els que defensava l’amenaça que suposaria per al territori.

Com no podia ser d’una altra manera, la Coordinadora Anticementiri Nuclear de Catalunya (CANC) va acollir positivament l’anunci. «L’oposició majoritària i contundent que hi ha hagut a Catalunya -amb el suport de 152 ajuntaments, 12 consells comarcals, 2 diputacions i el Parlament de Catalunya- feia molt difícil prendre una decisió en contra d’aquesta realitat», afirmà el portaveu de l’entitat, Sergi Saladié.

En aquest sentit, la coordinadora ha assenyalat una «falta de dignitat» per part de l’Ajuntament d’Ascó i de l’Associació de Municipis en Àrees amb Centrals nuclears (AMAC) per no haver retirat la candidatura del municipi ebrenc coneixent l’oposició del territori.

Pèrdua d’oportunitats

Els defensors de la candidatura d’Ascó per acollir l’MTC han rebut la noticia amb resignació. El president de l’associació A.S.C.O, Antonio Montaña, expressà que la decisió ha estat una decepció, una sorpresa i el més important, una pèrdua d’oportunitats per al territori i per a Catalunya: «En l’actual moment de crisi que viu la Ribera d’Ebre, i que és molt difícil atreure iniciatives empresarials i indústries, s’ha deixat escapar una inversió per al territori», explicà Antonio Montaña.

El teixit associatiu d’Ascó també es va sorprendre de la decisió del consell de ministres. La presidenta del Col·lectiu de Dones d’Ascó, Anna M. Carrión, afirmà que «tècnicament la candidatura d’Ascó era la millor perquè presentava diverses avantatges en infrastructures com la carretera i el ferrocarril».

D’altres representats d’entitats, com el president del FC Ascó, Miquel Pérez, es van mostrar imparcials enfront a la decisió que descartar el municipi: «Com entitat esportiva som neutrals en aquest aspecte i respectem la decisió que s’ha pres al Consell de Ministres», afirmà el president.

Una decisió política

L’únic punt en comú entre els defensors i els detractors és que la decisió ha estat política, i no pas tècnica. Segons el portaveu de la CANC assenyalà que «el PP s’ha trobat que a Catalunya hi havia una forta oposició institucional i cívica i que a València no tenia molt clar el paper del partit amb els entramats judicials; per això ha optat per escollir el lloc on tindrien menys desgast polític».

El president de l’associació A.S.C.O, Antonio Montaña, va apuntar que a «l’opció de Villar de Cañas ni se m’havia passat per la ment. Amb aquesta decisió el PP ha posat de manifests els seus interessos en construir el magatzem prop de Madrid i en tot cas el Govern de la Generalitat tampoc no ha fet massa perquè l’MTC vingués al territori».

Coneixent la decisió que descarta a Ascó, el ex president del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, Bernat Pellissa, creu que «ara és el moment perquè el territori comenci a construir el seu futur. Aquest passa per posar en valor el paisatge, promocionar el turisme rural i els productes de la terra».

Diari de Tarragona.com

Anuncios